Bare noen minutter med ferje, men likevel en helt egen verden. Øya Veierland er et samfunn for seg selv. Og du er hjertelig velkommen.
Hvor ligger Veierland?
Øya Veierland er bare er drøyt fire kvadratkilometer stor og huser ikke flere enn 150 innbyggere. Men det er om vinteren. Om sommeren bobler det av liv i de 450 hyttene på den populære ferieøya. Øya ligger i Tønsbergfjorden omtrent midt mellom Færder kommune og Sandefjord kommune i Vestfold og Telemark fylke. Se kart annet sted i artikkel.
Tar du turen?
En kort ferjetur unna Skal du til drømmeøya Veierland, er det flere muligheter. Det går ferje både fra Engø i Sandefjord og Tenvik i Færder. Ferjeturen på M/F Jutøya er kort, og bilen - ja, den må du sette igjen på land.
Velg om du vil gå i land på Vestgården eller Tangen. Trillebårene på kaiene er et av varemerkene på Veierland. Praktisk som bare det.
Grønne gratissykler
For Veierland er som skapt for apostlenes hester. Eller; om du er heldig kan du hive deg på en av de grønne syklene som ildsjeler har satt i fra seg på kaiene. Bare sørg for at du leverer den tilbake like fin som da du tok den, innen 24 timer. Veierland er faktisk en del av nasjonale sykkelruter
Alle 4 bilder ovenfor fotografert av @linetrezz
Til fots eller på sykkel?
Det er ikke alltid man har planlagt å ta med seg sykkel. Og har du ikke vært på Veierland tidligere vil du raskt oppleve at dette er en stor øy med distanser som tar rikelig med tid å spasere på grusveier og stier.
Men for mange turgåere er nettopp dette formålet med turen - ta seg tid til å suge inn inntrykk underveis og nyte de stille stundene i naturen. Ikke måtte rekke noe til et bestemt tidspunkt, bare være uten å måtte tilfredsstille det evinnelige tidsskjemaet.
Vår anbefaling er at du bruker sykkel på Veierland, så kan du heller sette fra deg sykkelen der du synes det er finest og mest praktisk å ta bena fatt.
Tips om du bare vil nyte skjærgården
Selv om du ikke har tid til å gå i land kan en tur med denne koselige fergen være en flott tur i seg selv, også for barna. Fra soldekket får du sett den flotte skjærgården til Tjøme og Nøtterøys vestside og det frodige landskapet til Stokke og Sandefjords østside.
Alle 4 bilder ovenfor er fotografert av Randi Nørstebø
Stup i havet
Veierland kan blant annet friste med en 17 km lang strandlinje, inkludert flere fine barnevennlige badeplasser hvor man kan ta seg et velfortjent forfriskende bad. Denne øya er utmerket for friluftsliv, rusle- og sykkelturer i naturskjønne omgivelser.
Etter en fin sykkeltur eller trasketur rundt øya, er det godt med et bad. Det er mange offisielle og uoffisielle badeplasser på Veierland, men oftest er det tre badeplasser på øya som står sterkest i øyfolkets bevissthet; Hvervodden i sør, Kongshavn i øst og Kjølholmen i nord. Eller kanskje du finner din helt egen badeplass?
Nå er det mulig å gå pilgrimsleden på Veierland
I forbindelse med at vi også lager en sak på den nye pilgrimsleden “Tunsbergleden” - Oslo til Mølen i Larvik, så oppdaget vi at en del av denne pilgrimsleden har en spennende etappe som går over øya Veierland.
– Etappen over Veierland er lekker, mener Eivind Luthen. Religionshistorikeren og forfatteren er redaktør av medlemsbladet Pilegrimen og leder av Pilegrimsfellesskapet St.Jakob. Han lagt ned et svært stort arbeid i å finne og merke pilegrimsleden fra Svinesund og Tønsberg via Oslo til Nidaros.
På spørsmål om en av favorittene trekker han fram Veierland:
– Her går man i et landskap som like gjerne kunne stamme fra 1850, her er små idylliske gårdsbruk, godt vedlikeholdte steingjerder, ruvende eiker og ingen biler.
Det er jeg som har lagt ruten over Veierland mye fordi jeg også vil gjøre ære på to åndshøvdinger som ligger begravet her; Jens Bjørneboe og Asmund Brynildsen. Sistnevnte har vi å takke for en bok han fikk publisert da han arbeidet i Dreyer forlag, "Den russiske pilegrim" som er verdenskjent. Bjørneboe var en flyktig sjel som sto opp for urett og maktovergrep. Han var også en sann europeer, sier Eivind Luthen.
Overnatting på Verierland
Det er fine muligheter for å overnatte på Veierland. Du kan bo på den nye kystledhytta for en rimelig pris i forhold til hva du får av hytte og omgivelser. Lei deg en hytte gjennom AIRBNB for eksempel.
Det er også fine steder å slå opp telt, eller å henge opp en hengekøye. Husk at dette er en øye med særs mange hytter, men det er allikevel godt med plass til å telte et sted man ikke er i forstyrrende avstand til en hytte. Vis hensyn og respekter privatlivets fred og ro.
Helt ytterst på nordøstsiden av øya er det en flott badeplass (Kjølholmen). Her er det ypperlig forhold for telting. fin utedo, og fastmontert grill. Det er en fin gresseng her.
Her kan du telte trygt uten å være redd for om det er lovlig. Ellers viser vi til alle norske teltregler (se egen sak) om at man fritt kan telte i utmark, minimum 150 m fra nærmeste husstand/hytte i opptil 2 døgn på samme sted. Hengekøye og telting går under de samme regler i friluftsloven.
Minner også om at det kan vøre lokale regler, som må sjekkes på forhånd med kommune. I naturvernområder er det forbudt å telte, det samme hekkeplasser for fugl. Og ellers oppfordrer vi til sunt folkevett, og husk at du er gjest i naturen!
Veierland del 2
Bli med videre på vår øyhoppingstur på Veierland. Det er så mye fint vi vil vise dere. Spisesteder, kunst og kultur, diverse nyttige tips og infor, åpningstider og rutetider, og masse flotte bilder. Bli med!
Fotograf: Helene Vågsvoll